Karta Trip 2010

Måndagen den 3 maj

Mulet med regn i luften och 7 grader.
Vädret var mycket omväxlande denna dag. Mycket moln med mestadels uppehåll avbrutet av åtskilliga regnskurar varav en del var rätt kraftiga. Inte lönt att öppna upp alltså.
Igår missade vi ju Le Corbusiers kyrka, men på kvällen i hotellet fick jag oväntat kontakt med nätet och gjorde en sökning på kyrkan. Fann den i Ronchamp, en ort vi nästan passerade igår. Vi beslutade oss för att köra tillbaka för att studera den närmare.
Resan dit gick alldeles utmärkt och det var inga som helst problem att hitta kyrkan nu när vi viste på vilken ort vi skulle leta.
Denna kyrka är byggd på privat initiativ, med helt privata pengar och är helt fristående från stat, kommun och kyrka. Dess formgivning var epokgörande när den byggdes 1944.
Vi hade tänkt att återvända till Alsace efter kyrkobesöket, men när det var dags att lämna kyrkan tänkte vi om. Vi körde i stället nästan rakt norrut mot Nancy och Metz för att komma närmare Mosel. Men på de småvägar vi använde var det inte lätt att finna ett bra ställe för övernattning.
Till slut var vi ganska desperata. Hittade först en pub i en mycket lantlig by där vi fick en varm skinkmacka vilket gav oss energi att fortsätta ytterligare en stund.
Så fortsatte vi en stund norrut men hittade inga hotell eller övernattningsmöjligheter alls. Sista chansen var en stad vi aldrig hört talas om, Lunéville. När vi kom in i staden verkade den oerhört nedsliten och tråkig. Det var trafikomläggning i staden så vi blev lotsade på smågator genom centrum och passerade till slut ett enormt slott mitt i centrum och tvärs över vallgraven från slottet låg ett hotell där vi kollade.
Ledigt rum fanns för 98 Euro, parkering på gården och svindyr frukost. Men vi nappade på detta. Rummet var ett av de största och lyxigaste vi fått på resan och hotellets restaurang utmärkt.
När vi installerat oss på hotellet och vilat oss en stund tog vi en kort promenad. Stannade till vid torget utanför slottet och tog ett glas vin på en bar. Sedan tillbaka till hotellet för en stunds vila före middagen.
Middagen smakade alldeles utmärkt. Vi tog bara huvudrätt som var en fågel, mindre än kyckling, med potatisgratäng av ett slag vi aldrig ätit. Mycket gott och vällagat.
Efter detta var vi helt slut och så även denna dag.


La Chapelle i Ronchamp
La Chapelle i Ronchamp

Kort paus utmed vägen
Kort paus utmed vägen

Hotellet
Hotellet

staden
Staden

Ingrid på pub
Ingrid på pub


 

Denna sida ändrades senast