Karta Trip 2010

Fredagen den 30 april

Modane
Vår värdinna på hotellet i Modane var inte alls glad åt att denna tunnel byggdes och att EU införde tullfrihet mellan alla medlemsländerna.
- Det är alldeles för dyrt att åka genom tunneln, sa hon. Och dessutom är den gamla vägen oerhört vacker så vi ortsbor åker hellre den. Den är så vacker att man ofta stannar till för att titta på de vackra vyerna. De stoppen kan ta flera timmar . . .
Priset för att köra genom tunneln ligger på knappt 400 kronor.
Och när tullfriheten infördes förlorade den lilla staden 1 100 statligt anställda soldater och tulltjänstemän. De förslyttades till andra orter i Frankrike och tog med sig sina famlijer. Tappet i Mondane blev alltså mellan 2 500 och 3 000 personer.
Därmed försvann också många större affärer och specialistsjukvård. I stället tvingas Modaneborna åka 10 mil till närmaste större stad för att få den servicen. - Nu har vi också fått en okontrollerad inflyttning av turkiska familjer, sa vår värdinna. Ingen vet hur många som bor här eller hur de försörjer sig. Men jag vet att deras kvinnor vägrar arbeta utanför sina hem. Det är helt omöjligt att få hjälp här på hotellet!









 


 

Denna sida ändrades senast